Av Christine Bedinger, en svensk psykolog og spesialist i nevropsykologi med lang erfaring innen utredning av pasienter med psykoselidelser, nevropsykiatriske og intellektuelle funksjonsnedsettelser, personlighetsforstyrrelser og andre sammensatte tilstander.
Psykosesykdommer kan ofte føre til reduksjon i basale og komplekse kognitive funksjoner. Disse funksjonsnedsettelsene er en viktig del av sykdommens symptombilde og har dessuten en betydelig innvirkning på pasientens fremtidige prognose. Kognitiv svikt er svært vanlig, men variasjonen innen pasientgruppen er stor. I hvilken grad og på hvilke måter den kognitive evnen svekkes av psykoselidelser (som hovedsakelig skjer i forbindelse med det første sykdomsutbruddet) samt i hvilken grad kognitiv funksjon kan gjenopprettes, varierer mye. Derfor er det viktig at hver pasient med psykosesykdom utredes individuelt.
Innhold
- Ulike typer psykoser, når er det psykose og når er det ikke psykose.
- Komorbiditet og differensialdiagnostikk (f.eks. personlighetsforstyrrelser, autisme og affektiv problematikk).
- Hvordan kognitive funksjoner påvirkes ved psykoselidelser, kobling til negative symptomer.
- Hvordan gjennomføres en kvalifisert kognitiv utredning ved psykosesykdom, inkludert passende testbatterier og atferdsobservasjoner.
- Hvordan kan testresultatet formidles på best mulig måte, slik at det kan gi en terapeutisk effekt som øker håp, sykdomsinnsikt og etterlevelse i behandling.
- Hvordan kan kunnskap om kognisjon brukes i møte, omsorg og behandling av personer med psykoselidelser.
Dato: 24. mars 2025
Tid: 13.00–16.00
Sted: Digitalt
Målgruppe
Forelesningen er rettet mot psykologer, men også andre faggrupper, f.eks. leger, ergoterapeuter, spesialpedagoger, sosionomer, som ønsker å få oppdatert kunnskap om temaet og bedre forståelse i møte med personer med psykoselidelser.
Kursleder: Christine Bedinger